Hoe snel is 4G mobiel internet?

4G Mobiel internet

4G mobiel internet

Met 4G mobiel internet kan je ca. 10x sneller onderweg internetten met je smartphone of laptop dan met het huidige 3G netwerk. Hiermee komt de internet snelheid die je via het mobiele netwerkt haalt uit rond de snelheid van draadloos internet via WiFi.

Als je niet op een lokaal WiFi netwerk bent aangesloten gaat mobiel internet voor je smartphone of laptop nu via het 3G of 2G netwerk van je mobiele provider. Het huidige 3G mobiel internet heeft een maximum snelheid van ong. 2 Mbit/sec (=0,25 MB/s) als men stilstaat. Wandelend of in de auto is deze snelheid 4 tot 6 keer lager.

Het nieuwe 4G mobiele internet, dat vanaf dit jaar geleidelijk over Nederland wordt uitgerold, biedt volgens KPN een maximum snelheid van ca. 50 Mbit/sec (=6,25 MB/s). Of je deze snelheid haalt is afhankelijk van je toestel, aantal gebruikers en ook hier geldt dat de snelheid aanzienlijk (4 tot 6x) verlaagt als je beweegt in plaats van stilstaat.

Als je vaak (onderweg) gebruik maakt van mobiel internet buiten het bereik van een WiFi netwerk, en gebruik maakt van zware internet toepassingen (video, multimedia streaming, email met grote bijlages) is dit een grote verbetering. Als je meestal via WiFi gebruik maakt van internet of slechts een paar honder MB per maand verbruikt is het voordeliger om voorlopig nog geen nieuw 4G abonnement met nieuw voor 4G geschikt toestel af te sluiten.